Labrador Retriever Dog Full Information, Facts, Care, Price & Training

Labrador Retriever Dog Full Information

Labrador Retriever Dog Full Information

The Labrador retriever is the most popular dog breeds in the United States, Canada, and the United Kingdom. Labrador is a type of retriever gun dog which is commonly used for disability assistance in many countries. They are trained to help people with autism, aid the blind, perform screening and detection work for law enforcement, act as a therapy dog and are used for various official agencies.

These best dog breeds are also used for hunting and sporting activities.  The ancestors of Lab are originated on the Newfoundland Island, Canada, and the founding breed is said to be St. John’s water dog of the Newfoundland Island in the 16th century.

Viral Stats:-

  • Other names: Labrador
  • Common nicknames: Lab
  • Foundation stock: St. John’s water dog
  • Origin: The United Kingdom and Canada
  • Male Weight: 65–80 lb (29–36 kg)
  • Female Weight: 55–70 lb (25–32 kg)
  • Male Height: 57–62 cm
  • Female Height: 55–60 cm
  • Coat: Black, yellow or chocolate.
  • Litter size: 5–10 puppies.
  • Lifespan: 12–13 years

Also Check:-

Temperament:-

Labradors are the best dog breeds that were mainly bred to be both a useful working dog and a friendly companion to humans. this breed was used to help fisherman in fetching ropes, hauling nets, and retrieving fishes. Labrador retriever is the most popular breed in the USA. Labrador has an athletic and muscular body. It has smooth and short coat with lots of energy, friendly demeanor etc.

Facts:-

  • Labs love to eat a lot and become fat very quickly if their diet is not restricted. One has to take special care in limiting their treats and give them lots of physical exercises every day. 
  • they appear as if they do not need any training, like any other breeds, Labrador retriever should be taught obedience and good canine manners.

Labrador retriever Dog Price:-

  • Labrador retriever Puppy Price is $800 to $1200.
  • Dog Price is $300 to $1000.

Dog Care:-

Labrador retriever Dog care

  • Groom your Labrador retriever regularly to remove loose hair from its coat and remove natural oils and dirt that get sticks to his hair.
  • Trim your lab’s nails and clean their floppy ears regularly. As they are prone to ear disease one must keep an eye for any excess or smelly discharge from its ear.
  • Brush their teeth regularly and provide routine veterinary check-ups.
  • Show him lots of love and attention they deserve.
  • Provide him with lots of toys to chew and play.
  • Get the proper training to strengthen the bond between you and your dog.

Labrador retriever Dog Training:-

Labrador retriever Dog Training

  • Begin training your lab as early as possible to build a close relationship with it from the start.
  • Make sure their training schedule is small and full of fun. Teach him basic things like sit, stand, run and its toilet times.
  • Reward their behavior and accomplishments with his favorite treats.
  • Enroll your lab in an accredited dog obedience program if you cannot train your dog at home.

Some Question From People:-

1. Are Labrador retrievers good dogs?

  • Ans:- Yes, Well Training Dog

2. Can Labrador retrievers be aggressive?

  • Ans:- Yes

3. Are Labradors hard to train?

  • Ans:- No

4. Are Labradors lazy?

  • Ans:- No

5. Do Labrador bite their owners?

  • Ans:- Yes, unsuspecting people and children become bite victims

6. Are labs loyal?

  • Ans:- Yes

7. What is the best age to train a Labrador?

  • Ans:- 6 to 9 Months

8. Are male or female Labradors easier to train?

  • Ans:- Female

9. Are Labradors high maintenance?

  • Ans:- No

10. Are black Labradors more intelligent?

  • Ans:- Yes

Labrador Retriever Dog & Puppy Pictures:-

Leave a Comment

0 Shares
Share via
Copy link